Jornada sobre violència de gènere per a l'actuació socioeducativa amb l'agressor

El passat 13 de desembre, va tenir lloc el primer mòdul de la Jornada sobre violència de gènere per a l'actuació socioeducativa amb l'agressor, titulat Un marc teòric per a l’acció socioeducativa amb l’agressor, a càrrec de dues formadores de Fil a l'Agulla. Les coordinadores del Grup de Treball de l'Àmbit Penitenciari ens en fan una petita crònica.

Arribem al CEESC a les 10.10h, fem tard, és dilluns 13 de desembre de 2010. Ja se sap que un dilluns al matí a Barcelona aparcar no es gens fàcil. El trànsit sempre serveix d’excusa quan un o una arriba tard a algun lloc, però en aquest cas el motiu del retard és cert.

Ens disculpem amb les formadores, ja que som les coordinadores del Grup de Treball de l’Àmbit Penitenciari del CEESC que ha organitzat la Jornada sobre violència de gènere per a l’actuació socioeducativa amb l’agressor.

La sala no fa gaire goig al principi, falta molta gent… i les cares dels que hi som transmeten, quasi totes, aquesta expressió i gesticulació dels inicis de cursos, xerrades, jornades, seminaris… Aquelles cares d’interrogació i misteri: Què em trobaré? Em servirà d’alguna cosa? O, perdré el matí del dilluns? Per trencar el moment, iniciem el dia amb una dinàmica de moviment per relaxar-nos, prendre confiança, situar-nos en l’aquí i l'ara, fer les presentacions pertinents d’una manera més àgil i menys convencional. Quan acabem la dinàmica, els i les participants han augmentat força perquè han anat arribant, en total som 20.

La segona dinàmica s’encara a abordar el tema. Fem un parla i escolta que consisteix a crear parelles i escoltar-nos; cada membre ha de respondre-li a l’altre, durant 3 minuts, una pregunta que les formadores ens plantegen; l’altra persona no pot interrompre, ja que després li tocarà a ella el torn.

La pregunta no és gens fàcil i fa que el cervell hagi de pensar una miqueta i portar-nos a fer un recorregut vivencial per les nostres experiències al llarg de la vida: Quines diferències hem viscut a la nostra vida pel fet de ser dona/home?

Treballem des de la subjectivitat per poder anar aplicant i explicant la teoria entorn de les vivències personals de cadascú i cadascuna de nosaltres. La pluja d’idees que sorgeix ens ajuda a fer un recull dels estereotips i prejudicis entorn del rol de la dona i de l’home a la nostra societat.

Després d’una pausa de 20 minuts continuem fent grups per plantejar una manifestació de violència masclista sense violència física dins la parella. Després anem fent diferents role-playing per treballar altres maneres d’actuar, com fer un plantejament de treball amb la persona agressora sobre aquestes creences, com anar recollint aquests sentiments de malestar…

El matí passa molt ràpid, mirem el rellotge i ja són les 13.30h, i la formació acaba a les 14.00h, així que queda el temps suficient per fer una ronda d’avaluació del matí, de suggeriments, de continguts trobats a faltar…

Les quatre hores han estat “productives”, les crítiques han estat bones i la gent coincideix en què la jornada ha estat molt bé, però curta, queda la sensació de voler aprofundir-hi més.

Nosaltres ens alleugerim una miqueta, ja que no sabíem si la resposta cap al treball amb l’agressor i no amb la víctima seria positiva, ben rebuda, entesa... però sí!!!

Marxem amb més interrogants, dubtes, replantejaments individuals… un tema tan ampli en 4 hores no pot encabir-se, però ens enduem una perspectiva diferent:

La visió global de la cultura de la pau per emmarcar la perspectiva de treball a l'entorn de la violència de gènere i la necessitat de recollir el malestar de l’altre, en aquest cas de l’agressor, no negar els sentiments, sinó treballar a partir d’aquests, per tal de poder anant “reconstruint” creences.

El 24 de gener del 2011 tenim una altra cita per poder abordar el segon mòdul, titulat: Elements per a la intervenció de l’educador/a social amb homes agressors en l’àmbit penitenciari, que ens permetrà endinsar-nos encara més en la pràctica, en l’aplicació d’aquest tastet teòric que hem dut a terme ara.


Elisenda Sancenón i Elisabet Boó. Coordinadores del Grup de Treball en l'Àmbit Penitenciari del CEESC

***

Us podeu inscriure al segon mòdul d'aquesta Jornada des d'aquest enllaç.