Una finestra a la web 2.0 que pretén que l’educació social tingui un lloc al món...

dimecres, 30 de maig de 2012

El traspàs del programa de Renda Mínima d’Inserció a Empresa i Ocupació


Ahir al matí vaig assistir a la reunió del Comitè de Seguiment de la Renda Mínima d’Inserció (RMI), convocada per la Carme Bañeres Torra, Cap de Servei de Programes d'Inserció Laboral de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball.

A l’ordre del dia només hi havia un punt:  “Informació sobre la gestió del Programa”. Ens van informar que el Govern aprovaria el Decret de reestructuració parcial de les competències dels Departaments d’Empresa i Ocupació i de Benestar Social i Família. La RMI i la gent que ho gestiona fins ara passen a dependre d'Empresa i Ocupació i es produeixen canvis en l'òrgan Tècnic de Gestió i en la Comissió Interdepartamental, que passa a tenir 9 membres: 4 d’Empresa i Ocupació, 1 de Benestar, 1 de Justícia, 1 d’Ensenyament, 1 d’Economia i Coneixement i se n’afegeix 1 de Presidència, que no hi era fins ara.

Per part meva em plantejo:
 • Com és que es fa aquest canvi sabent que no es planteja la Renda Garantida de Subsistència i que, per tant, tots els casos que s'atenen són de Serveis Socials i els professionals ja no poden amb la feina que tenen?
 • Per què mes angoixa innecessària si no hi ha recursos per donar resposta a les necessitats creixents?
 • Com es deixa en mans d'una conselleria que està demostrant una manca claríssima de sensibilitat i coneixement social?
 • Per què es fa ara, sense que es tingui en compte el treball dels grups del Pla de Lluita contra la pobresa?

De nou, el Departament de Benestar Social i Família queda fora de joc, tot i que les persones que s’han d’atendre siguin la seva responsabilitat.

Com ho veieu?  Penseu com jo?

Us animo a fer servir el bloc del CEESC com a plataforma per a començar un debat sobre aquest tema.

Salutacions,

Pepín de la Rosa
President del CEESC    
 

7 comentaris:

 1. Es una vergüenza y de una falta total de responsabilidad,lo que se está viviendo en el mundo social.
  El Estado de Bienestar y los derechos más elementales que tiene el ser humano están siendo pisoteados y abolidos por el sistema con total impunidad.


  Maria
  Integradora social

  ResponElimina
 2. mi pregunta es cuando va reaccionar el CEESC y otros colegios para movilizar al sector social de forma unitaria, basta de debates on-line y salgamos a la calle a defender lo que os pertenece como ciudadanas y como profesionales. Los profesores y los médicos ya lo hacen y parece que a nosotros no nos afecta nada...?? vamos!! el CEESC debería ser referente de todas las educadoras que venimos de la precariedad y nos vamos... no se dónde nos vamos, yo seguramente al paro por culpa de los recortes. Ahí lo dejo!!

  ResponElimina
 3. Jo estic en la línia de desconfiar, un canvi no es fa per res i, lo més probable, és que es vulgui donar pista a Treball per què aprofundeixi en la línia que ja coneixem. D’entrada no estaria malament que hi hagués un planteig potent de inserció laboral, però els temps no estan per floritures i el més probable és que s’estigui més per retallades que per altres coses.

  Jo diria que si volen que visquem el canvi amb serenitat ens expliquin clarament per què el fan i què pretenen. És legítim que si tenen un plantejament de futur que s’assegura amb aquest canvi, el facin, però que ens ho expliquin, tots els que treballem en xarxa podem potenciar els processos o ser cooficiants de les cerimònies de confusió que es celebren últimament.

  Com veureu amb la informació que donen no hi ha manera de saber per on van els trets, o ens ho expliquen o costa molt de creure i difondre que tot plegat te sentit.

  Ja veieu a mi que m’ho expliquin, els serveis socials bàsics som part del sistema i val la pena que facin un esforç per transmetre cap a on volen anar.

  Martí Moliné Fusalba

  ResponElimina
 4. A nosaltres ens han fet arribar una nota, en la que asseguren que no hi ha d'haver canvis organitzatius.

  Crec que sí que hi hauran canvis conceptuals. La RMI : renda mínima d'inserció, fins ara podíem afegir la paraula SOCIAL, ...............ara LABORAL ????? I si no s'aconsegueix la inserció laboral, que per cert ara no es el que mes abunda ??????


  Marta Fité

  ResponElimina
 5. Hola Isis.

  Des del CEESC, conjuntament amb altres col•legis professionals i altres agents socials, s'està treballant activament davant les constants noves situacions que s'estan produint al nostre país i que directament afecten a la nostra acció professional i, per damunt de tot, a les persones amb les que treballem.

  Més enllà de generar i esperonar debats tan virtuals com físics, es construeixen posicionaments unitaris i les conseqüents denúncies i propostes (sempre oberta a treballar per la millor de les opcions per a la nostra societat). Els moments són difícils per a la realitat de l'acció social i ara, més que mai, ens cal revitalitzar els nostres lligams i unir forces.

  T'animem a fer propostes concretes que es puguin sumar a les que ja s'estan duent a terme i a acompanyar-nos en aquests processos. El CEESC el conformem totes les educadores i tots els educadors, i quantes més veus fem sentir major serà la nostra capacitat de proposta i d’esdevenir, tal i com apuntes, referents.

  ResponElimina
 6. D’entrada el canvi em provoca moltes contradiccions: es passa a Empresa i Ocupació per a garantir l’eficiència, com pensen ser més eficients?

  Valoro que si nosaltres (Serveis Socials Bàsics) hem de continuar fent el tràmit però els nostres caps directes queden fora de lloc, caldrà d’entrada establir mecanismes de coordinació més complexos?

  L'altra incògnita: "potenciar l'ocupabilitat de tots els beneficiaris susceptibles d’incorporar-se al mercat laboral" quan fa dos dies aquest grup de fet quedava fora del tràmit de la Renda Mínima d’Inserció perquè no podien ser RMI laboral sinó social. L’ocupabilitat i a més immediata del usuaris que tenen en aquests moments RMI serà MOLT DIFÍCIL. Què passarà amb els que no puguin insertar-se? serà eficient el programa?

  Laura Córdoba
  Educadora Social

  ResponElimina
 7. Bon dia,

  En la línia del que comenten la resta de companys i companyes:

  -Com és que ara es passa a Empresa i Ocupació quan després del “follón” de l’estiu passat van acabar dient que la RMI seria només per persones en situació d’exclusió social? Es van posar fins i tot exemples força ofensius de què volia dir ser un exclòs social, i en general feien referència a persones amb poques possibilitats i oportunitats laborals, i amb un perfil molt de Serveis Socials. Potser no vaig captar bé el missatge, però donava la sensació que es donaria només als “pobres més pobres” (ja m’enteneu…).

  -Reitero la incapacitat o la no voluntat de treball transversal que ha demostrat el departament d’Empresa i Ocupació en aquest i en molts altres temes.

  -Després de les retallades anunciades recentment en matèria d’ocupació, quin sentit deu tenir passar la RMI a Empresa? La veritat és que fa malpensar….

  -Per què des de Serveis Socials hem de tramitar tantes coses que no pengen del departament? No sé vosaltres, però nosaltres tramitem ajuts de lloguer, informes d’arrelament…

  -Per què no s’explica quin és l’objectiu o objectius d’aquest canvi? Per què només se’ns envia una nota dient que estiguem tranquils que tot continuarà igual? Això també fa malpensar, després de l’experiència de l’agost passat. Tal i com comenta algú, segurament tot plegat encara endarrerirà més els tràmits, que ja ho estan prou d’endarrerits.

  Anna Vidal, Educadora Social

  ResponElimina