Una finestra a la web 2.0 que pretén que l’educació social tingui un lloc al món...

dijous, 25 d’abril de 2013

Deslocalització dels llocs de treball. Una realitat amb grans avantatges.

El Jose Luis es va posar en contacte amb nosaltres per escriure aquest article pel nostre bloc. Ens plantejava un article que parlés dels avantatges socials de la deslocalització en els llocs de feina. Sabem que en el camp de l'Educació Social, és difícil pensar en el teletreball. Però alhora volem saber què en penseu sobre aquest tema.

Us deixem amb l’article del José L. Rodríguez i esperem els vostres comentaris.


Deslocalització dels llocs de treball.  Una realitat amb grans avantatges.


Sens dubte, és una realitat social que la població tendeix a concentrar-se en grans nuclis urbans: les ciutats. Tanmateix, és possible canviar aquesta tendència cap a nuclis més petits i distribuïts?

Les ciutats com a model tradicional

Les ciutats han jugat un paper molt important al llarg de la història i, sobretot en aquest últim segle, en el desenvolupament de les societats, destacant l’accés al coneixement, productes i serveis amb gran facilitat, i en general, fins ara, a unes millors expectatives de vida.

Els joves de pobles i llogarets es traslladen cap a les ciutats, convençuts que trobaran millors oportunitats laborals i unes favorables condicions de vida. S’estan equivocant?Actualment, viure a les ciutats comporta molts inconvenients als seus habitants. Hi destaquem:
 • La soledat, malgrat estar en contacte amb moltes persones.
 • L’estrès i la depressió, per condicions laborals, principalment.
 • Les desigualtats socials.
 • Problemes de salut, per condicions ambientals: al·lèrgies, asma, fertilitat i càncer.
 • Retards a tenir el primer fill, principalment per pressions laborals.

El canvi

Les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) són el mitjà que permet donar un gir a aquesta forma de vida, tornant a repoblar pobles.

Molts professionals no necessiten la presència física en una oficina o lloc de treball durant tots els dies de la setmana. Exemples d’això són assessors comptables i fiscals, enginyers, arquitectes, comercials, escriptors, creadors de continguts multimèdia i de màrqueting, etc.

La deslocalització dels llocs de treball (anomenada també teletreball), es basa en treballar de forma remota i amb el suport de mitjans telemàtics de comunicació (Internet). D’aquesta manera, les persones poden viure fora de les ciutats. Això comporta millores socials substancials com ara:

 • Desenvolupament d’economies locals, proporcionant noves oportunitats laborals en entorns menys competitius i més cooperatius.
 • Conciliació familiar, en tenir capacitat per gestionar el temps.
 • Augment de la natalitat.
 • Tracte més humà i proper, en ser nuclis més petits.
 • Recuperació de tradicions i coneixements populars.
 • Reducció de costos empresarials (menor infraestructura) i major fidelitat per part dels treballadors.
 • Gaudir de la natura, i sentir-se part d’ella.
 • I, en general, millors condicions de vida.

De forma puntual i quasi experimental s’estan creant empreses amb estructures orientades cap a aquestes noves oportunitats, però…

És possible que la nostra societat sigui tan urbanita com per poder rebutjar el que la tecnologia pugui oferir-nos?

Ens deixem influir per les pel·lícules futuristes on només existiran grans ciutats?


José L. Rodríguez Espantoso
Enginyer Tècnic Industrial
European Engineer

5 comentaris:

 1. Hola,

  Jo estic d'accord amb aquesta deslocalització. Avui dia no cal una presencialitat en moltes feines, només cal assistir a alguna reunió puntual, perquè la feina es pot portar a terme perfectament des de qualsevol pc i un telèfon.

  Es poden gestionar així millor l'horari escollit i perfectament conciliable amb la vida familiar, perquè no existeix la pressió empresarial d'un horari ferm.
  És més productiu treballar d'aquesta manera.

  S'hauria de poder implantar de manera genèrica i tindria molt èxit, segur!

  ResponElimina
 2. És una veritat sabuda per tots que hi ha moltíssima gent que viu a les ciutats que busca la manera de fugir-ne, cercant un major nivell de vida. Únicament per això ja val la pena aprofitar aquest avantatge de les noves tecnologies. A més a més, ens sembla fonamental el fet de poder repoblar els pobles de Catalunya, canviant una sinèrgia desmesurada del segle XX a crear nuclis urbans gegantescos perjudicant-ne altres de més petits.

  ResponElimina
 3. Rendibilitzar els avantatges que ens ofereix el teletreball és una mostra d'una societat avançada com ho fan als països nòrdics. Si pretenem que l'economia de casa nostra, en aquests moments tan complicats, sigui una mica més competitiva i pugui generar llocs de treball, hauria d'apostar per fomentar aquest treball a distància des d'entorns rurals,principalment.

  ResponElimina
 4. Javier García Álvarez29 d’abril de 2013 a les 8:52

  I no cal parlar sobre l'estalvi en els trajectes de casa a la feina...avui ja he patit un embús i en patiré un altre aquesta tarda! Una bona combinació de treball presencial/teletreball seria molt convenient i relativament fàcil de portar a la pràctica en moltes feines de perfil tecnològic.

  ResponElimina
 5. Gràcies a tots per aquests comentaris. Només dir que, un aspecte que podria condicionar aquesta deslocalització és el canvi climàtic, el qual afecta i afectarà a moltes zones del territori (per exemple, la desertització...).

  ResponElimina