El Teatre com a Eina de Reflexió i Transformació Social.


Fa un parell de mesos es van posar en contacte amb el Col·legi la companyia Impacta T Intervencions Teatrals, per parlar-nos del seu projecte "Actuem!" de Teatre Social amb Joves. El 20 d'abril es va dur a terme la VI Trobada de Teatre Social per a Joves “Deslimita’m”, on es van representar les diferents peces creades pels diferents grups d’adolescents que participen en el projecte "Actuem!", que tractaven diferents temàtiques socials que estan afectant als joves.


A rel d’aquest contacte els hem demanat que ens escriguin una entrada pel bloc parlant-nos del teatre social i de la seva pròpia feina.

I vosaltres, heu fet servir mai el teatre com a eina a les vostres feines? Ens expliqueu les vostres experiències?

El Teatre com a Eina de Reflexió i  Transformació Social.


En àmbits com l’educació i la intervenció social, el teatre social és una eina transformadora que facilita la gestió i resolució dels conflictes de manera pacífica i pactada. ImpactaT és un dels precursors del teatre social al nostre país i treballa amb tot tipus de col·lectius i gent de qualsevol edat des de l’any 2001.
El teatre social és una ajuda efectiva, dinàmica i participativa que  fomenta la reflexió, la motivació, la participació, l’esperit crític, la millora de les habilitats socials i la confiança en les pròpies capacitats, el treball en equip, els valors com la solidaritat, el respecte, el diàleg, la interculturalitat i tot allò sobre el que es necessiti o es vulgui intervenir.

Utilitzant el teatre com a mirall aconseguim, de manera quasi màgica, allunyar als protagonistes de les seves realitats suficientment perquè s’obri un espai on càpiguen noves oportunitats, noves maneres d’actuar davant el conflicte.

En l’actualitat l’Associació ImpactaT du a terme diferents activitats i projectes:

El Projecte Actuem! que planteja una intervenció oberta a tot tipus d’adolescents i joves d’edats compreses entre els 12 i 18 anys. Va iniciar-se al 2006, com un projecte de tipus preventiu i de suport destinat a joves en risc d’exclusió social, utilitzant el teatre com a eina conductora, basant-se en la metodologia del Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal i en els Pretexts Dramàtics d’ Allan Owens.

La Trobada de Teatre Social DESLIMITA’M 
Va sorgir com a una necessitat: els diferents grups d’adolescents  que participen en el Projecte Actuem havien de  compartir les seves experiències creatives amb altres  grups de joves i amb tothom que tingués ganes d’apropar-se a les seves realitats, reflectides en cada una de les seves peces. És una trobada oberta a totes les persones que vulguin descobrir el poder transformador i no violent del teatre. Utilitzant-lo com a mirall de la realitat i com a mitjà per a la reflexió i transformació social.

El Teatre Fòrum és una tècnica del Teatre de l’Oprimit  (Augusto Boal) que provoca en l’espectador un efecte d’empatia i reflexió vers el conflicte plantejat a l’escenari. Les sessions de Teatre Fòrum consisteixen en representar una peça teatral d’entre 15 i 20 minuts, que reflecteixi el conflicte sobre el que es farà el fòrum. Les peces impacten en el col•lectiu de forma contundent, despertant l’interès dels “espec-actors”.

La principal finalitat del Teatre Fòrum és reflexionar en grup i de forma activa sobre el conflicte plantejat pels actors o els verdaders protagonistes de les histories. No es tracta de trobar solucions màgiques sinó de buscar diferents vies i noves alternatives per a la resolució dels  conflictes plantejats a cada ocasió  i per a la construcció d’un món amb mes compromís i consciència social.

Text i fotografies de la companyia Impacta T Intervencions Teatrals
www.impactat.org   impactat@gmail.com