L’Associació de Professionals d’Espais Familiars a Catalunya

Avui us volem presentar una de les entitats que forma part del projecte Cruïlles, la incubadora d’entitats i empreses del CEESC. Es tracta de l’APEFAC, l’Associació de Professionals d’Espais Familiars a Catalunya.



L’APEFAC és una entitat sense afany de lucre que neix de la necessitat de les i els professionals dels Espais Familiars de trobar-se i fer un treball en xarxa, per posar en comú la seva feina i les seves inquietuds,  per millorar-la,  per sentir-se acompanyats i també per defensar aquests Serveis que pretenen donar suport a les famílies amb fills petits.

Segons l’Aurora Ribas, la presidenta de l’entitat, “l’adhesió al Projecte Cruïlles ens va semblar molt interessant perquè ens dóna la possibilitat de conèixer altres entitats amb les què coincidim en alguns objectius, també conèixer tot el treball que fan i  poder col·laborar i gaudir del que ens ofereixen”.

Actualment l’associació compta amb quaranta persones associades procedents de tres províncies: Barcelona, Tarragona i Girona. El nombre d’Espais Familiars a Catalunya i Balears passa dels 100. 

“La nostra manera de funcionar com a associació és a partir de trobades trimestrals per reflexionar conjuntament sobre els aspectes educatius i socials que més ens preocupen i fer una o dues trobades més de formació específica” ens comenta l’Aurora.

Què són els Espais Familiars?
Els Espais Familiars volen acompanyar, escoltar per entendre i donar suport a les competències dels pares-mares per així guanyar en seguretat vers la criança dels seus fills i filles, per tal de millorar l’atenció a la infància a partir d’un model integral i participatiu de treball.

Van néixer a Barcelona el maig del 1991. El primer a la Zona Franca, la Casa dels Colors i posteriorment al barri del Raval i al Bon Pastor. Els dos programes més importants són: L’Espai Nadó amb famílies i infants de 0-9 mesos; i l’Espai Familiar amb famílies i infants de 10 a 36 mesos.

Degut a la bona acollida que van tenir els primers espais, immediatament el projecte es va estendre per les rodalies de Barcelona: l’Hospitalet, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat, Badalona, Sant Feliu de Guíxols, Terrassa, Sabadell, Vilafranca del Penedès...

Generalment depenen d’ajuntaments, o sigui, són serveis públics però, actualment, amb la crisi, s’han creat nous serveis des de la iniciativa privada. Funcionen fent xarxa amb els serveis existents en la comunitat i amb pocs professionals, d’aquí la necessitat de trobar-se  per tal de sentir-se acompanyats, poder enriquir-se amb les aportacions de tothom i evitar l’aïllament.

Per obtenir més informació de l’APEFAC i/o associar-vos, podeu entrar a la seva pàgina web o escriure a: apefac@gmail.com

Si sou una entitat, una empresa o un emprenedor de l’àmbit social, també us animem a conèixer l’espai de Cruïlles.