“Fils de Vida”, reviure i representar el barri des del barri

Aquesta semana l’entrada al blog ens l’escriu Marabal, una organització que aposta perquè l’Art arribi a tots els racons, generi xarxa i intercanvi per tal d’ajudar les persones a enfortir-se, expressar-se, relacionar-se i trencar barreres.

A través del cicle de Càpsules amb DIXIT, “A cop d’art amb l’Educació Social”, us vam presentar les activitats, accions i raó de ser de l’Associació Marabal. Ara, ens parlen del Projecte XIC.

Creació XIC (Xarxa, Intercanvi i Creació) de Marabal, és una iniciativa d’art comunitari que persegueix la millora de la convivència a través del treball en valors, col·laboratiu i en xarxa, entre veïns, veïnes, entitats i organitzacions del barri del Poble Sec de Barcelona amb l’objectiu comú de crear un espectacle, ja sigui de carrer i/o de sala. El projecte es repeteix anualment, creixent progressivament a nivell artístic i organitzatiu, gràcies a un equip dinamitzador amb una formació i experiència híbrida (artística, pedagogica, de gestió cultural, comunicació, educació social... ) i amb la creació en cada edició d’un espectacle diferent. El segon any de vida (2012), a través de la rua XIC, la proposta va ser reconeguda amb el primer Premi Barcelona Associacions.

Aquest any portem a terme la cinquena edició, amb la creació de l’obra de teatre, Fils de Vida, una història familiar i contemporània que ens porta al Paral·lel, on es reviurà el Poble Sec a través de persones que han viscut l’agitat segle XX entre fàbriques, teatres i barraques. I que han lluitat, a través de les generacions, perquè els delicats fils de la convivència i l'amor no es trenquin.
 

L’obra, com a cada edició, està construïda pel mateix grup de veïns i veïnes participants, i impulsada i dirigida per l’Associació Marabal, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Mercat de les Flors, Institut del Teatre, Coordinadora d’Entitats del Poble-sec  i Fundació La Roda. També hi col·laboren una desena d’entitats i espais culturals del territori. S’ha volgut implicar el màxim d’agents del barri per fomentar la xarxa i l’intercanvi entre tots els participants.

Fils de Vida s’estrena el dissabte 12 i diumenge 13 de març, al Mercat de les Flors, amb entrada gratuïta i taquilla inversa solidària