Un projecte comunitari i intergeneracional per aprendre a través de l’art urbà

Avui us compartim un projecte en el que estudiants del Cicle Formatiu d’Animació Sociocultural i Turística dissenyen activitats perquè infants de preescolar treballin l’art urbà.

El punt de partida del projecte és la gran intervenció mural que l'artista Elian Chali ha realitzat a la façana de la Nau Bostik, antiga fàbrica de la Sagrera convertida en espai cultural autogestionat i situada a pocs metres de l'escola.

Des de l’organització del projecte ens fen arribar el següent article:

L’entitat cultural Difusor, impulsora del projecte Bostik Murals, està realitzant una acció educativa comunitària amb alumnes de P5 de l’Escola 30 Passos i el Cicle Formatiu d’Animació Sociocultural i Turística del centre Bemen-3. Durant el mes de novembre s’està treballant de forma complementària la intervenció mural de l’artista argentí Elian Chali a la façana de la Nau Bostik, antiga fàbrica del barri de la Sagrera convertida en espai autogestionat de creació i difusió de la cultura.
Com explica Xavier Ballaz, director artístic de Bostik Murals, “el vincle amb el territori és un punt essencial del nostre projecte. Per això és important que totes les iniciatives que impulsem incloguin d’alguna manera la participació d’associacions, escoles, famílies i altres agents de l’entorn immediat.” El procés de treball d’aquesta acció quedarà recollit i exposat en una mostra interactiva que es podrà veure a partir del dissabte 8 de desembre, dia en què s’inaugurarà oficialment la nova façana de la Nau Bostik.

Aprendre a través de l’art urbà

Tres grups de 25 infants de P5 de l’Escola 30 Passos, situada a tan sols uns metres de la Nau Bostik, estan treballant l’acció artística mural de gran format que Elian Chali realitzarà a principis de desembre. Mitjançant diverses sessions a l’escola i a la Nau Bostik, els nens i nenes estan realitzant un procés de recerca al voltant de l’art urbà i de l’obra d’aquest artista, caracteritzada per composicions geomètriques que entren en diàleg amb l’arquitectura i el seu entorn urbanístic, configurades a partir de colors primaris i superposicions.


A través de diferents propostes educatives i amb la imaginació com a eina principal els infants realitzen les seves pròpies recerques creatives sobre l'art mural en general, i l'obra d'Elian Chali en particular. Diverses preguntes fan de disparador de les creacions dels propis infants: com es pinta una façana tan gran? què s’hi fa a la Nau Bostik? pintem?. Els infants són convidats a actuar artísticament mitjançant taules de llum amb elements geomètrics i crearan la seva pròpia obra d’art inspirada en la intervenció mural. Com explica Senén Roy i Català, coordinador de projectes comunitaris de Bostik Murals, “els projectes comunitaris ens permeten connectar l’art mural amb els interessos, desitjos i lluites concretes del territori i són una oportunitat per enfortir-los.” El projecte culminarà a principis de desembre, quan podran veure de prop com treballa l’artista.

Projecte comunitari i intergeneracional

Les sessions de treball han estat dissenyades per l’equip comunitari de Bostik Murals, amb el suport de 10 estudiants del segon curs del Cicle Formatiu d’Animació Sociocultural i Turística del centre Bemen-3 i l’assessorament del claustre de l’escola sobre metodologies de pedagogia viva. Les estudiants han formulat i valorat en grup un conjunt de propostes d’acció educativa fins a configurar un preprojecte que s’ha materialitzat en un seguit de sessions participatives amb els infants de P5. Aquesta acció és un context d’aprentatge real on aplicar les tasques que desenvoluparan aquests futurs professionals al món laboral un cop finalitzin els estudis de Cicle Formatiu.


El projecte Bostik Murals ha sigut distingit amb el Premi Lluís Carulla 2018 d'emprenedoria cultural. El guardó, que atorga la Fundació Carulla, en reconeix el seu esperit transformador, que ofereix respostes als reptes que planteja la societat catalana actual.