Documental “Crecer leyendo” Per una biblioteca inclusiva des de la infància

Avui l'entrada ens l'escriuen des de la Fundació Biblioteca Social, amb qui el CEESC col·laborem com a jurat del premi “Biblioteca pública i compromís social”.

La Fundació Biblioteca Social es presenta al juny de 2014 i cada any ha donat el premi Biblioteca pública i compromís social” als millors projectes fets per biblioteques i dirigits a col·lectius vulnerables. Constatem que molts d´aquests projectes estan dirigits a infants en risc d'exclusió.

Tenint present aquesta realitat, ja que un terç dels infants és en risc de pobresa, decidim dur a terme el documental: “Crecer Leyendo. Per una biblioteca inclusiva des de la infància. 





El documental ens mostra durant 19 minuts la situació actual de la infància i algunes de les diferents iniciatives que es porten a terme a diferents biblioteques per contribuir a superar aquesta realitat.

L´objectiu és evidenciar la necessitat d´invertir en la infància, quan la infància és el futur del país. El documental mostra exemples d´iniciatives que estan duent a terme biblioteques en aquest àmbit i la necessitat d´intervenir en la infància de forma coordinada amb altres entitats de proximitat: escoles, serveis socials, associacions de veïns, etc.


D´aquesta manera, volem animar a altres biblioteques a dur a terme projectes similars i a que entitats del tercer sector social, escoles, etc. vegin les biblioteques públiques com un aliat al territori.

A partir del fil conductor dels cinc biblioteques, de les quals quatre han guanyat el premi, el documental inclou entrevistes a Felipe Campos, Director Associació Educativa ITACA i a Glòria Pérez-Salmerón, Presidenta de IFLA (Federació Internacional d´Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques) que agrupa 1700 membres de 150 països.

Volem destacar la intervenció de Tania Garrido, educadora social a la Biblioteca Bon Pastor de Barcelona has de sortir de la biblioteca, t´has d’apropar tu, has de fer carrer. Has de col·laborar amb tots aquells recursos que hi hagi al barri on puguis atraure als nens i a les famílies. Hi ha una part del treball de l´educar que és a la biblioteca, però també és molt important el treball que es fa fora”.

Us animem a veure el documental: descobrireu iniciatives i projectes que no us podeu imaginar i constatareu que som molts els que, colze a colze, estem treballant per la inclusió i cohesió social de la infància.

Del documental se n´ha fet un tràiler de 2,20 minuts i també un enregistrament complet de  10 minuts de la intervenció de Felipe Campos, pel seu interès social. Els tres vídeos – documental complet, tràiler i entrevista a Felipe Campos- els pots veure en aquest enllaç.