ARTTERÀPIA

Apartat d'opinió i col.laboració del CEESC:

Anna Freijomil. Artterapeuta especialitzada en acompanyament en processos de canvi. Treballa impartint ponències i cursos d’artteràpia per a diverses entitats i fundacions, entre elles la Fundació Catalana de l’Esplai i la Fundació Plataforma Educativa. Té consulta privada a Barcelona i Girona. http://www.annafreijomil.com/


Què és l’Artteràpia?

La teràpia a través de l’art, coneguda com a Artteràpia, consisteix en l’ús de diferents disciplines artístiques amb finalitats terapèutiques. Algunes de les disciplines que s’utilitzen són el dibuix, la pintura, el collage, el teatre social, l’expressió vocal i corporal, la música o musicoteràpia, la dansa, la videoteràpia, l’escultura, la fotografia, l’escriptura creativa, el treball amb mandales, les relaxacions i visualitzacions, entre d’altres.

Es basa en la idea que a través de les propostes creatives realitzades per una persona, aquesta pugui arribar a trobar el significat dels conflictes psíquics o emocionals, afavorint la seva comprensió, transformació i posterior resolució. És un treball de coneixement personal i reflexió a través de la comunicació no verbal i dels elements plàstics. És important aprendre a observar i acceptar les produccions artístiques sense emetre un judici (bonic o lleig) ja que no es demanen nocions artístiques prèvies; si no serien només tallers artístics i no és aquesta la seva finalitat. El que és realment important és el procés creatiu de la persona, i que durant la sessió aprengui a escoltar-se, a observar-se, fent un recorregut simbòlic pel seu interior. És d’aquesta manera, posant atenció en el procés i no en el resultat final, que la persona pot canalitzar i expressar els sentiments i pensaments per tal de prendre consciència de les pròpies actituds i situacions.

L’artterapeuta guia i sosté el treball en tot moment i acompanya qualsevol procés de la persona per tal que aquesta pugui arribar a experimentar una evolució.

 L’artteràpia s’aplica en àmbits diversos com ara la salut mental, presons, àmbit educatiu i d’integració social, col·lectius en risc d’exclusió social, amb famílies, nens i adolescents, gent gran, etc.

L’artteràpia es dirigeix a qualsevol persona que, per exemple, vulgui millorar el seu estat anímic, enfortir l’autoestima, despertar les facultats de l’hemisferi dret del cervell i desenvolupar el seu potencial creatiu. També és una via de creixement personal per a aquelles persones que vulguin conèixer més de si mateixes i vulguin ajuda per tal de superar algun procés pel qual estiguin passant: un dol, una malaltia, una separació de parella, maltractaments psicològics i/o físics, etc.

L’artteràpia en casos de víctimes de violència de gènere

En casos de dones que han patit violència de gènere, l’artteràpia és molt útil ja que el que aquestes dones no poden expressar verbalment es pot expressar a través de l’art, fet que facilita, finalment, l’articulació verbal dels traumes: una barreja de sentiments, pensaments i experiències que necessiten ser sanades. Els objectius principals a treballar solen ser: potenciar la reconstrucció personal de les dones; desenvolupar una autoestima assertiva, i guanyar autonomia personal, ja que sovint han sigut menyspreades i manipulades emocionalment, fins al punt de sentir-se poc capaces de fer qualsevol cosa, amb dificultat per discernir una forma sana d’estimar, d’una que no ho és. És a dir, els maltractaments es converteixen en una rutina i, al final, resulta difícil diferenciar entre allò que està bé i allò que no ho està, el que elles volen i el que no.