Horagai en Acció! Un taller de cinema per a joves tutelats i tutelades

En aquesta ocasió, el blog del CEESC compta amb la col·laboració d'Horagai, un projecte de formació i creació en cinema per a joves tutelats i tutelades, impulsat per l'Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET). Comparteixen amb nosaltres el procés creatiu i les experiències que viuen els participants.  


Aquest mes de setembre ha començat la quarta edició d’Horagai, un projecte de formació i creació en cinema dirigit a joves de 16 a 20 anys acollits per l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET). El taller té lloc cada dilluns i dimecres de 17.00 h a 19.00 h a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, espai que el rep com a projecte en residència artística, fins al 18 de desembre. Tot i que ja ha començat, les inscripcions segueixen obertes a través d’aquest link

Horagai s’ha d’entendre com un espai de creació col·lectiva al llarg del qual els i les joves aprenen i s’exerciten en la tècnica i creació audiovisual explorant tots els processos de creació cinematogràfica i culminant el procés en la realització de 2 curtmetratges col·lectius fets pels i les joves. 

Com estructurem aquest procés en 3-4 mesos?

Ens summergim al cinema: Comencem a aprendre les diferents eines del cinema (càmera, so, etc.), a descobrir com s'han explicat històries amb el cinema, quins elements ens ajuden a explicar una història que ens emocioni i per què ens emocionen les pel·lícules. Pensem en les pel·lícules que més ens agraden i comencem a aprendre com es fan, fent-les!

Pensem com podem explicar una història amb imatges i sons: mons, personatges, llocs. Aprenem de tots i totes creant una història col·lectiva, on descobrim moltes coses que tenim en comú a través del cinema. Durant aquesta etapa convidem un/a cineasta que ens expliqui com treballa!

Ens preparem per filmar la nostra pel·lícula. Fem un càsting a través d’una convocatòria dirigida a les escoles d’interpretació de Barcelona, trobem les localitzacions i assagem per entendre el treball amb els actors i actrius, i la posada en escena. Ens preparem per fer moltes preses fins que aconseguim la bona!

Ens dividim els rols de direcció, direcció de fotografia, so, etc., i arriba el moment més emocionant: filmem la pel·lícula!

Un cop hem rodat, tornem a descobrir la pel·lícula a la sala d'edició per explicar de la millor manera possible allò que hem estat tant de temps imaginant. És màgic com la pel·lícula es fa realitat en el muntatge! Treballem el so i la música que volem que acompanyi la nostra pel·lícula amb els i les joves de l’Escola de Música Xamfrà.

Horagai està obert a treballar el cinema des de totes les seves possibilitats: ficció, documental o experimental. Cada any constatem que els joves volen explicar les seves pròpies històries. Això permet que cada any surtin dos curts on es toquen temes com la salut mental, el fet d’estar lluny de casa o viatjar sol a un altre país, fer 18 anys sent un/a jove tutelat/da, el racisme, les desigualtats, etc. I sempre escullen la ficció! 

Les pel·lícules curtes resultants són exhibides en diferents espais esdevenint, en sí mateixes, peces artístiques amb un gran potencial transformador davant dels estereotips. Anem a festivals o instituts a presentar-les i, en ocasions, a generar un debat que ens permeti parlar de tots aquests temes que ens preocupen. 

Què hi ha de fons? Amb Horagai es vol introduir als joves al món de l’audiovisual com a recurs on desenvolupar: 

  • El treball en equip, la comunicació i l’empatia durant tot el procés de creació, rodatge i edició. 
  • L’autonomia, especialment en el rodatge, on cada jove s’ocupa d’un rol: direcció, assistent de direcció, direcció de fotografia, so, producció, etc.
  • Les emocions: imprescindible per saber què volem transmetre, qui és el personatge, què sent, d’on ve i on vol anar.
  • El coneixement de l’entorn: on passen les històries?
  • L’exercici intel·lectual crític i generador de discurs propi.
  • Les eines d’autorepresentació per deixar de ser narrats i passar a ser narradors elaborant noves mirades cinematogràfiques.
  • La cohesió social i participació ciutadana treballant en un espai públic referent de creació com és la fàbrica de creació Fabra i Coats, amb la participació de voluntaris de les escoles d’interpretació i de cinema.

Més informació d’Horagai (trailers i making off’s). 

Informació concreta d’aquesta 4a edició d’Horagai.