No és or tot allò que lluu. Ressenya del llibre: "La comunitat de la mort: El camí impossible cap als marges"

L’escriptor, integrador social, educador social i musicoterapeuta Josep Maria Aragay Borràs, creador del projecte Basket Beat, ens presenta el seu nou llibre “La comunitat de la mort. El camí impossible cap als marges”. També autor d’altres títols com “Les arts comunitàries des de l'educació social. L'experiència Basket Beat” o “2.300 preguntes per a tu i la teva acció en els àmbits social, educatiu i artístic”. 

En Josep Maria se’ns presenta com a un “blanc europeu burgès home cisgènere de mitjana edat” que, a través d’un relat fora dels canons normatius d’escriptura i amb un to irònic i descarat, fa que ens endinsem en la seva pròpia història i recorregut professional en l’àmbit de les arts comunitàries. Com ell mateix expressa, aquest llibre vol ser una interrupció a l’escriptura formal i bones intencions que conformen i envaeixen els àmbits socials i col·laterals. 

El tema principal tractat en aquest relat són les arts comunitàries i tots aquells aspectes que les creen i, alhora, les contaminen. A primera vista podem entendre l’art com una expressió comunicativa, d'aprenentatge i de cerca de creativitat en les persones, des d’on sorgeix l’oportunitat de produir una transformació social dins de la comunitat. Tot i això, a través d’una dura crítica, l’escriptor es pregunta si aquestes pràctiques artístiques vinculades a l'àmbit social i educatiu són una contribució al sistema capitalista o realment promouen una veritable revolució en la vida de les persones i, per tant, en la societat. 

L’autor, que demostra un gran coneixement i recull d’experiències sobre el tema que pretén abordar, aconsegueix un gran equilibri entre la teoria, la crítica i les vivències personals, que fan que un relat dens sigui a la vegada divertit i interessant de llegir, com una novel·la de ficció. Com a futura educadora social em fa plantejar nous interrogants sobre el marc estructural en el qual es difon la nostra professió. D’aquesta manera, també crec que és una lectura interessant per a tots aquells que, encara que tinguin un llarg recorregut professional en aquest àmbit, puguin reflexionar sobre la seva posició que, com bé expressa l’autor, està contaminada i et fa creure que és la que et pertoca. Durant la lectura, els educadors i les educadores socials ens podem sentir identificats amb les seves idees i veritats, les quals, a vegades, ens costa de dir en públic, tot i que les haguem pogut pensat alguna vegada en privat. Tot i això, aquest llibre et farà estimar-lo o odiar-lo, ja que les seves opinions no seran del gust de tota la societat. 

“Fa de mal dir, però no he trobat cap llibre similar al que tens davant teu.
En tot cas, també és veritat, no tinc ni punyetera idea
de què estic engendrant ni de com et resulta.” 

Josep Maria Aragay Borràs

Cita bibliogràfica:

ARAGAY BORRÀS, J. M. La comunitat de la mort. El camí impossible cap als marges. Barcelona: Neret Edicions, 2023.

Aquesta ressenya l'ha escrita la Maria Mayor, ajudant de producció del CEESC. 


>> El dijous, 22 de febrer, es va fer la presentació del llibre per part de l'autor, a la seu del CEESC a Barcelona.