La música com a eina per a la integració social

El proper divendres 12 de juny es celebrarà a L’Auditori de Barcelona el concert "Et toca a tu 2015", un concert on comparteixen l’escenari dos projectes socials que treballen amb la música com a eina d’integració social i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Es tracta d’un projecte d’un any, on s’ha treballat un obra d’un compositor creada en funció de la temàtica escollida pels grups que hi participen. En aquest cas es tracta del compositor Oriol Cruixent, que ha visitat cada grup  per tal d’entrar de ple en cadascuna de les seves realitats sobre el terreny i  poder mostrar així el millor de cadascú en el projecte.

Aquest any participen al projecte el Grup de música Los Ronderos de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, del qual vam publicar un article al Quaderns d’Educació Social número 16 (“Los Ronderos i altres experiències musicals des de l’educació social”). També vam poder gaudir d'una mostra de la seva música el dia que vam presentar la revista a Barcelona, ja que ens van oferir una de les seves actuacions.

També participaran al concert del dia 12 de juny els infants i joves del Projecte de violins i violoncels a primària de l’escola Gabriel Castella i de l’Escola Municipal de Música d’Igualada.



Et “Toca a tu” és fruit de l'experiència de diversos anys acostant la música als col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió a través del programa socioeducatiu de l'Auditori Apropa Cultura.

L'activitat d'Apropa Cultura es divideix en quatre línies principals:
  • Assistència a espectacles de música, teatre, dansa i circ, amb entrades a preu reduït per a persones en risc d'exclusió social.
  • Visita a exposicions de museus i centres culturals, visites lliures, visites guiades i tallers als diferents col·lectius a preus molt accessibles. 
  • Activitats participatives, dissenyades exclusivament per a col·lectius en una situació fràgil i en risc d'exclusió social.
  • Formació en arts escèniques i música per a educadors socials, per afavorir la presència de les arts en la vida quotidiana de les persones i dels col·lectius.
El CEESC ha col·laborat en la difusió del programa Apropa Cultura en les seves darreres edicions i facilitant que les educadores i els educadors socials en poguessin gaudir, a través de descomptes per a persones col·legiades.

Les formacions participants al "Et toca a tu 2015" d’aquest any són:
  • Los Ronderos de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac (filles de la Caritat).
  • Cor Shalom, grup de dones de la Llar Santa Pau (filles de la Caritat).
  • Violins i violoncels de l’escola de primària Gabriel Castellà d’Igualada.
  • Cor Apropa Cultura, d’educadors i professionals de l’acció social
  • OBC, sota la direcció de l’Alfons Reverté

Aquí un vídeo del projecte de l'any passat: