Ús Barcelona dóna un ús social als espais urbans en desús

Just durant aquesta setmana s’està duent a terme #SentAntoni, l’acció resultant de la segona edició de CiutatBeta

http://www.ciutatbeta.org/?p=1485Pels qui no conegueu aquest projecte del CEESC i Trànsit Projectes, CiutatBeta és un espai des d’on explorar l’ADN de la ciutat en què vivim per tal de, a través d’una perspectiva interdisciplinària, dissenyar prototips i solucions creatives a necessitats de territoris/barris concrets i/o noves problemàtiques socials.

Pensem en la ciutat no com un element individual, sinó com gairebé un constructe simbiòtic on els ciutadans hi tenen un paper determinant i cabdal. És en els ciutadans on CiutatBeta vol posar l’accent.

La setmana vinent es desenvoluparà a Barcelona un altre projecte que vol fomentar la participació de la ciutadania en l’espai públic, en aquest cas des d’una vessant artística. Parlem d’Ús Barcelona.

http://usbarcelona.com/

Ús Barcelona neix amb la voluntat de rescatar el valor d’ús d’espais de la ciutat, que degut als canvis urbanístics perden la seva funció social. I utilitza l’art com a dinamitzador natural de l’espai públic, amb capacitat de donar vida i dignitat a aquests espais buits.

L’art urbà és l’art contemporani més dinàmic i transformador del moment. A la seva espontaneïtat, capacitat crítica i transgressora, s’hi sumen una creixent qualitat, capacitat d’influència, i extensió a nivell mundial.
Barcelona havia estat una capital europea de referència d’aquest art de carrer, i en els seus barris s’hi podien trobar peces de molta qualitat i d’artistes de referència. Després d’un llarg període en què la ciutat i les seves normatives han donat l’esquena a aquest art, sembla que alguna cosa es mou de nou a Barcelona. A algunes iniciatives i projectes de barri , s’hi suma per fi un esdeveniment de ciutat, de gran format, que serà un punt d’inflexió en la reivindicació de la necessitat dels barcelonins i barcelonines de tornar a gaudir de l’art en els seus carrers.

Es dedicarà el dia 1 febrer 2014 a alliberar una bona dosi d’art en els antics Encants Vells de la ciutat. L’espai que ocupava el mercat es convertirà durant aquest dia en una mostra d’idees creatives per descobrir l’art emergent més transformador. Noves propostes, nous formats i noves tendències artístiques a l’abast de la ciutadania.

La trobada es planteja d’una manera global, ja que a part de la realització de murals de Street Art, formats estructurals, visuals o experiències interactives, hi haurà tallers per a joves, workshops , exposició i venda d’obres d’art, i espais per a galeries i col·lectius artístics. Serà un esdeveniment obert a la ciutadania, de lliure accés, i en el qual la participació activa de la gent serà un punt fort.

Ús Barcelona el planteja Rebobinart, una associació que a partir de la innovació social pretén canviar la forma d’entendre l’art urbà a la ciutat de Barcelona. Porten treballant 4 anys a la ciutat, amb diferents projectes, per tal de fomentar la participació de la ciutadania en l’espai públic des d’una vessant artística.

Projectes com Murs Lliures estan aconseguint espais als districtes de la ciutat on qualsevol persona pot expressar-se artísticament. La seva idea és recuperar la vitalitat de l’art urbà barceloní i apropar l’art a la gent.

Què us sembla la proposta? Us animem a participar-hi!