4a edició del Premi “Biblioteca pública i compromís social”

La setmana passada es va presentar la resolució de la 4a edició del Premi “Biblioteca pública i compromís social” que atorga la Fundació Biblioteca Social.

El CEESC participem d’aquest premi des del seu inici, com a part del jurat, que està integrat per professionals de les Biblioteques i del Tercer Sector, a través del Xavi Campos, director de l'equip de gerència del Col·legi. Aquesta participació és una manera de reafirmar que creiem fermament en la introducció de l’Educació Social a les biblioteques publiques. De fet, com ja us hem explicat alguna vegada, aquesta figura ja existeix en les biblioteques del Bon Pastor i Trinitat Vella J. Barbero de l’Ajuntament de Barcelona, per exemple.

Aquest any el Jurat ha volarat com a “Millor projecte”,  “Biblioteca de acogida” de la Biblioteca pública municipal “Gustavo Villapalos” de Purchena (Almeria).

Segons l’acta del Jurat, el seu valor diferencial rau en dirigir-se a una població marginal, formada per nens i joves emigrants de diverses procedències i per nens i joves en greu risc d’exclusió. La seva integració s’efectua a través de la biblioteca, convertida en lloc de trobada i de pau amb els nens i joves de Purchena, fórmula molt eficaç per combatre la xenofòbia, el racisme i l’exclusió social, a més de promoure una cultura democràtica i el foment de la lectura.

Aquest any també s’ha concedit un accèssit al projecte "AIXOPLUGA’T!", de la Biblioteca Comarcal de Blanes (Girona). El seu objectiu consisteix a integrar la població emigrant mitjançant el treball amb les dones-mares, a les que es tracta de donar poder, en àmbits fora de la llar, en activitats de la biblioteca en companyia dels seus fills nens i adolescents, la qual cosa contribueix a normalitzar la visió de les mares per part dels seus fills, a combatre l’estès masclisme social i a percebre la biblioteca com un lloc comú i acollidor per a tothom. 

I els altres dos projectes finalistes són:
  • Ubik-baita: hacia una biblioteca inclusiva”. Ubik. Biblioteca de creación de Tabakalera (Donostia). 
  • “Voluntariado cultural con chic@s para el fomento de la lectura”. Biblioteca pública municipal de Verin. 
D’acord amb els objectius de la Fundació Biblioteca Social, es premien projectes de biblioteques públiques adreçats als sectors més vulnerables de la societat, ja que el premi vol fer un reconeixement a les iniciatives que duen a terme les biblioteques públiques en l’àmbit social, donar-los visibilitat, i potenciar-ne la realització.

Més informació a la pàgina de Fundació Biblioteca Social.