Sense sortida: Campanya per a les persones sense llar a Lleida

Des d'Arrels Sant Ignasi de Lleida escriuen al blog per presentar-nos la Campanya de les persones sense llar del 2021 que du com a lema “Sense sortida? Perduts en un sistema de protecció social que no protegeix” i que vol donar veu a les persones que es troben en aquesta situació de vulnerabilitat.


Les entitats socials que treballen amb persones sense llar a Lleida denuncien el laberint burocràtic i digital que pateix el col·lectiu

Arrels Sant Ignasi, Càritas Diocesana de Lleida, Fundació Jericó, Les Llars del Seminari i Sant Joan de Déu Terres de Lleida han sortit al carrer avui dijous dia 28 d’octubre a la plaça la Paeria de Lleida per denunciar el laberint burocràtic i digital que pateixen les persones sense llar. Al final s’ha llegit el manifest d’enguany. Més d’un centenar de persones han participat en la iniciativa entre vianants, equip tècnic, amics i amigues, voluntariat i les persones que pateixen una situació de mancança d’habitatge.

La directora d’Arrels Sant Ignasi, Rosa Majoral afirma que “La pandèmia ha agreujat l’esquerda digital que ja patien les persones sense sostre i per aquest motiu, se’ls hi ofereix des de l’entitat un suport per a què puguin accedir a realitzar aquests tràmits online, a banda de l’acompanyament emocional i afectiu que també necessiten i que massa sovint l’Administració no garanteix suficientment".

Sense sortida? Perduts en un sistema de protecció social que no protegeix era el lema d’aquest any que vol posar l'èmfasi en aspectes com els sistemes de cures i de protecció actuals que no estan essent ni suficients ni adequats per a sostenir les persones més vulnerables. D’aquesta manera, es posa el focus al laberint d’obstacles en que es troben moltes persones que viuen dins un sistema de protecció que no protegeix.

En aquest sentit, des de les entitats s’avisa que no podem obviar l’impacte negatiu que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut amb les persones que pateixen més exclusió. A la precària situació que ja hi havia abans de la pandèmia, ara s’hi sumen les crisis amb plural: la sanitària, econòmica, laboral, social, digital, de relacions... que ha provocat la Covid 19 i que ha generat situacions d’una gran desprotecció social, personal, afectiva i emocional. Per aquest motiu, la pandèmia ha posat de manifest la importància i consciència de tenir una casa i de tenir una llar. I en aquest context, les persones en situació de sense sostre han passat de ser invisibles a ser molt visibles al carrer, esdevenint un grup especialment molt vulnerable durant aquesta crisi i també, en la posterior estratègia de vacunació. 

Hi ha 40.000 persones sense llar a Espanya i Arrels Sant Ignasi ha acollit 886 persones en situació de sense llar de les quals 81 sense sostre i 142 sense habitatge; xifra que ha augmentat, 40 persones més respecte l’any anterior en el mateix moment. Això, vol dir que hi ha més persones que viuen en institucions o allotjaments temporals (centres d’acollida, albergs, refugis, presons, hospitals,...). També estem vivint un augment de joves entre 18 i 22 anys en situació de carrer, segons les entitats socials participants d’aquesta campanya.

Les entitats remarquen que el virus ha posat de manifest que tothom som vulnerables i ara, més que mai, necessitem bastir una societat que passi dels petits “jo” a una societat del “nosaltres”, que tingui cura de totes i tots.

>> Llegiu el Manifest de la Campanya

>> Llegiu l'article 'Laberint de traves', del president de la Fundació Arrels Sant Ignasi de Lleida, Roger Torres a social.cat.