Proyecto LEEN. Lecturas en el encierro

L’educadora social i col·legiada Laura Fraile és una de les investigadores d’aquest projecte que us presentem avui al blog.

El Proyecto LEEN. Lecturas en el encierro, busca iniciatives de foment lector a presons iberoamericanes. Durant els dos propers mesos s’elaborarà una base de dades que permetrà conèixer experiències desenvolupades en una vintena de països.

Ja hi ha un centenar d’experiències de foment de la lectura que formen part de l’arxiu del Proyecto LEEN. Lecturas en el Encierro. Red Iberoamericana de Bibliotecas e Iniciativas de Fomento Lector en Cárceles, una iniciativa finançada gràcies a una ajuda tècnica d’Iberbibliotecas.

El projecte, que en la seva primera fase de desenvolupament s’estendrà fins al proper mes de febrer, es fixa com a objectiu principal, conèixer i intercanviar experiències que permetin incorporar i millorar els serveis oferts per les biblioteques dels centres penitenciaris. 

“L’objectiu és crear una xarxa entre iniciatives de foment lector a presons d’Iberoamèrica i oferir recursos a bibliotecaris i altres persones vinculades al sector per acompanyar-los en la seva tasca. La meta final serà sempre millorar la qualitat de vida de les persones privades de llibertat a través de la lectura”, declara Miquel Ángel Rivera, coordinador del projecte, del qual també formen part les investigadores Romina Aguirre i Laura Fraile.

Entre les experiències ja identificades, es troben clubs de lectura, revistes, desenvolupament de tallers de lectoescriptura o donacions de llibres dedicats per a les persones privades de llibertat. Totes aquestes experiències es compartiran en els propers mesos a través d’una pàgina web que vincularà els diversos professionals de tots els països participants. Així mateix, es crearà un banc de recursos que possibilitarà conèixer bibliografia sobre l’impacte i els beneficis de la lectura en aquest context.

Totes aquelles persones que vulguin incorporar-hi les seves iniciatives de foment lector a presons poden enviar les propostes a  lecturasenelencierro@gmail.com

Pàgina web del projecte