Sinèrgics, el primer coworking de retorn social que cerca crear comunitat

Avui ens escriuen des de Sinèrgics, un coworking de retorn social ubicat a Baró de Viver, per explicar el seu projecte i per tal de trobar educadors i educadores socials que s'hi vulguin sumar. Si ets professional de l'educació social i tens un projecte d'emprenedoria, t'interessa!


Sinèrgics és un coworking de retorn social, un espai de cotreball on les persones usuàries paguen amb acció social al barri que les acull, Baró de Viver. Aquest retorn social es valora amb una moneda anomenada floc. El floc roda entre Sinèrgics i les entitats i veïnat, així com entre les usuàries de l’espai, les quals també intercanvien sinergies a través de la moneda. El repte és crear una comunitat entorn del floc.

De col·laboració públicoprivada entre el districte de Sant Andreu i Club Lleuresport, el 2016 es va crear Sinèrgics. Un projecte d’impacte social, pioner, sense cap altra experiència coneguda arreu del món. Sinèrgics Coworking de Retorn Social és el primer espai de cotreball que impulsa el foment de l’emprenedoria i el desenvolupament empresarial d’una comunitat de professionals que treballen amb i per als i les ciutadanes del seu entorn. 

Sinèrgics té dos eixos principals:

  • Crear una comunitat de coworking cohesionada formada pels emprenedors i emprenedores, professionals, cooperatives i empreses que, a partir de la col·laboració entre elles i de la feina de l’equip gestor, faci créixer i consolidar els seus projectes professionals. Al mateix temps, aquesta comunitat impactarà de forma positiva en la reactivació social i econòmica del territori en establir la seva seu professional al barri. 
  • Fer que el talent d’aquests professionals es converteixi en un recurs per als ciutadans i ciutadanes, agents i entitats del barri de Baró de Viver, implicant-los en el desenvolupament dels projectes que porten a terme a través del retorn social.

El retorn social. El floc

El tret diferencial i característic del coworking Sinèrgics és el retorn social. El retorn neix com a dinàmica de contraprestació a l’hora de poder formar part de la comunitat de Sinèrgics i fer ús dels serveis i recursos dels espais del cotreball. És un model d’intercanvi que afavoreix l’economia sostenible i social del districte.

Les persones usuàries que entren a formar part de la comunitat de Sinèrgics, a canvi del servei que els ofereix l’espai i l’equip gestor, participen en determinats projectes d’iniciativa social a través d’entitats i associacions del districte, posant a disposició el seu temps, habilitats, coneixements i/o experiència personal i professional. Aquest treball col·laboratiu afavoreix el desenvolupament de projectes amb valor social i comunitari.

Amb el retorn social i l’atracció de professionals a l’espai del cotreball, oferim al districte nous recursos i noves oportunitats, a través dels projectes, a tot el teixit associatiu i comunitari.

Les entitats, associacions i els agents veïnals de Baró de Viver i del districte de Sant Andreu són els principals destinataris de les activitats i projectes de Sinèrgics. Per tal d’impulsar i potenciar aquesta implicació dels professionals a la vida del districte –que anomenem retorn social– hem creat la moneda digital: el floc.

El floc (Fair Local Currency) s’ha creat com una moneda virtual/digital per quantificar, gestionar, sistematitzar i incentivar els projectes de retorn social dels coworkers de la comunitat de Sinèrgics. A part, ens serveix per visualitzar i comptabilitzar econòmicament el retorn social donada la seva paritat: 1 floc equival a 1 euro.

COMUNITAT SINÈRGICS

Projectes a Sinèrgics. Diversitat d’àmbits

Des de l’inici han passat una mica més de 100 projectes relacionats amb l’educació, les noves tecnologies, l’art i la cultura, la gestoria, la mediació, la comunicació, la promoció econòmica, el disseny gràfic, l’enginyeria, el disseny web, l’arquitectura, la sostenibilitat i la gestió ambiental, la fotografia, el coaching, la il·lustració, l’artesania, la moda, i la formació en el lleure, entre d’altres.

Beneficis de pertànyer a Sinèrgics

Sinèrgics es conforma com un espai d’emprenedoria ideal per a aquelles persones que necessiten engegar el seu projecte econòmic, ja que no requereix de despesa econòmica mensual, alhora que permet conciliar i tenir cura de les seves persones estimades.

Així mateix, Sinèrgics és un espai familiar on es comparteixen les inquietuds, problemàtiques i emocions que genera el fet d’emprendre; de fet, també vol lluitar contra la solitud de l’emprenedoria i l’aïllament que provoca l’era digital, molt augmentat amb motiu de la pandèmia viscuda.

Finalment, és interessant ser partícip de Sinèrgics pel fet que el retorn social, a més de ser la via de pagament de l’espai, és una manera de contribució social, una necessitat que cerquen cobrir moltes persones. També per a les persones que comencen a engegar un projecte, el retorn és una via per posar-lo en pràctica i experimentar, així com pot ser una via que obri noves oportunitats professionals.

Creiem que Sinèrgics s’ajusta molt al perfil professional d’educador/a social perquè és un projecte que crida a crear i generar comunitat, situat en un barri vulnerable, alhora que és ric en diversitat i experiències que ajuden a entendre el món i les seves realitats diverses. Un projecte on la persona educadora pot posar en marxa projectes amb l’experiència del retorn social, a més de satisfer la pròpia necessitat d’ajuda que té qui opta per a aquesta professió. És per tot  això i més que cerquem projectes d’emprenedoria d’educadors i educadores socials que vulguin pertànyer a Sinèrgics i a la comunitat del Floc! 

Visiteu la nostra web per a més informació https://sinergics.cat/.

Podeu contactar amb nosaltres al correu info@sinergics.cat i a través de les xarxes d’Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin.