Biblioteca Pública i Compromís Social

Aquesta setmana s’ha realitzat l’acte de lliurament de la 3a edició del Premi “Biblioteca pública i compromís social”. 

D’acord amb els objectius de la Fundació Biblioteca Social, es premien projectes de biblioteques públiques adreçats als sectors més vulnerables de la societat, ja que el premi vol fer un reconeixement a les iniciatives que duen a terme les biblioteques públiques en l’àmbit social, donar-los visibilitat, i potenciar-ne la realització.

Aquesta 3a edició l’ha guanyada la Biblioteca Eugenio Trias de Madrid pel projecte “La lectura que da vida”, dirigit a un col·lectiu d´infants i adolescents  afectats per càncer o patologies psiquiàtriques i que estan hospitalitzats a l´Hospital Niño Jesús.

Podeu veure el vídeo del projecte guanyador,  que reflecteix molt bé la tasca que fa la biblioteca a l’hospital:



Segons l´acta del jurat, el projecte “trenca les barreres entre institucions, en aquest cas culturals i sanitàries; sense renunciar a cap de les virtualitats de la lectura, la transforma en genuïna eina de salut esdevenint per extensió la biblioteca en un espai vivificador, sanador i de recuperació”.

Aquest any el premi també compta amb un accèssit pel projecte titulat “Nosotros te leemos” de la Biblioteca Municipal “Pilar Barnés” de Lorca (Murcia), que destaca per l’elaboració de recursos sonors destinats a usuaris amb discapacitat física o falta d’hàbit lector, material susceptible d’una àmplia difusió.

Ja us vam parlar de la Fundació en el Full Informatiu número 69, en el que la seva presidenta, Adela d'Alòs-Moner ens parlava de la necessària col·laboració entre diferents perfils professionals: bibliotecaris, assistents socials, educadors socials, etc. conscients que només amb la suma de coneixements i d’actuacions –que multipliquen resultats- es podran dur a terme els projectes amb garantia per obtenir millors resultats.

La Fundació vol, precisament, potenciar aquesta col·laboració de manera que les persones que treballen en el tercer sector vegin en les biblioteques públiques el seu aliat natural, i viceversa. El CEESC participem d’aquest premi des del seu inici, com a part del jurat, que està integrat per professionals de les Biblioteques i del Tercer Sector, a través del Xavi Campos, director de l'equip de gerència del Col·legi.

Des del CEESC creiem fermament en la introducció de l’Educació Social a les biblioteques publiques. Aquesta figura ja existeix en les biblioteques del Bon Pastor i Trinitat Vella J. Barbero de l’Ajuntament de Barcelona, per exemple.