II Jornada El procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert

L’Equip educatiu d'A Peu de Carrer, de la Fundació Casal l’Amic, ens ha fet arribar aquest article on ens fa un repàs del que va significar la II Jornada El procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert, que aquest any es concretava amb el el subtítol "Joves, comunitat i crisi". Una jornada que volia donar a conèixer com la ciutadania i la comunitat estan donant respostes als nous reptes i necessitats generades per la crisi i que afecten infants, adolescents i joves.

La II Jornada El procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert coorganitzada per la Fundació Casal l’Amic, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Badia del Vallès i la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili va estar un èxit de participació. Aquesta activitat formativa es va dur a terme el dia 16 de maig de 2013 al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) a partir de les 9h del matí fins les 18:00h de la tarda. La participació va ser superior a l’esperada, assistint 186 persones i 40 a l’organització.

La Jornada va tenir lloc a tarragona el 16 de maig passat
Només amb els números d’assistència, ja podem fer rellevant l’interès a nivell nacional sobre l’educació de carrer i la intervenció en medi obert, ja que la mobilització de casi 200 assistents de diversos indrets com La Rioja, Mallorca, Lleida i altres municipis, fan palesa la utilitat i necessitat d’aquesta tasca socioeducativa. I d’aquí la intencionalitat d’aquesta jornada, no només per generar un espai d’intercanvi, sinó també, fer una crida a aquelles administracions que no ho veuen d’aquesta manera.

Podem afirmar, al llarg dels actes programats, i a través del coneixement i visió dels diversos ponents, que l’educació amb infants i joves és una responsabilitat col·lectiva, on cal que s’impliquin les institucions i les xarxes comunitàries, i vehiculada a través dels professionals que estan a primera línia (els educadors de carrer) amb tota la col·laboració possible de la xarxa o fora d’aquesta.

La presentació de la jornada va ser a càrrec de Encarnació Ricart (Vicerectora de Societat i Relacions Institucionals de la URV), Carme Borbonés (Presidenta honorífica de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV), Eva Menor (Alcaldessa de Badia del Vallès), Victòria Pelegrín (Tinent alcalde de Serveis a les persones de l’Ajuntament de Tarragona) i Jordi Navarro (president de la Fundació Casal l’Amic), amb uns parlaments clarament a favor de la intervenció en medi obert i de la necessitat d’aquesta, encara més en els moments que la nostra societat està vivint.


participants a la Jornada
Durant la taula política, i segons el dit pels representants dels diferents partits polítics, aquesta idea podríem dir que està clara, ara, la realitat no és exactament així, i a l’hora del torn de preguntes s’entreveu la realitat i es fa evident la manca de suport a nivell administratiu en municipis com Tarragona.

A través de l’experiència professional de l’Olivier Noël, sociòleg francès, que va impartir “Processos d’aprenentatges mutus i poder d’acció”, així com de les diverses accions explicades a la taula d’experiències, la jornada va agafar un caràcter molt més pràctic a on els assistents van poder recollir interessants idees i coneixements amb les diverses accions exposades. A la taula d’experiències es va poder comptar amb la col·laboració de Jon Etxeberria (educador social a Asociación Navarra Nuevo Futuro, projectes socioeducatius, membre de HeziZerb elkartea i dinamitzador de Dynamolnternacional Street Workers Netwoek a España), José Manuel Valenzuela i Diego Cuadrado, del programa “educándonos, educar per transformar” de la Fundación Pioneros i Janet Garcia i Ester Fortuny, del projecte educatiu d’entorn Futbol ciutat de Lleida.

A la tarda, va ser el torn dels tallers a càrrec de Judit Vallès, cap de programa de la Fundació Ferrer i Guàrdia qui va realitzar el taller de “Potencialitats del treball de carrer a europa”, César Muñoz, consultor Internacional d’Infància, Joventut i Participació Ciutadana realitzant el taller “El valor de la comunitat com a recurs en temps de crisi”, Pau Rausell, professor del Departament d’Economia Aplicada de la UV dinamitzant “Experiències alternatives autoorganitzades: com transferir-les als barris populars” i Àngel Záforas, coordinador dels Educadors Socials de l’IMSST que va assistir al taller “Del desig al futur, treball individualitzat en adolescents” i amb la col·laboració dels educadors de carrer de la Fundació Casal l’Amic i Badia del Vallès, moment a on va ser possible realitzar un treball molt més específic en els diferents tallers.

La Jornada va comptar amb espais de fonamentació teòrica, d’opinió i reflexió; d’interlocució política; una taula d’experiències i uns tallers de treball col·laboratiu, però el mes rellevant és que aquestes jornades han servit per a sensibilitzar i evidenciar les potencialitats de la tasca socioeducativa desenvolupada al carrer i oferir eines i estratègies socioeducatives en medi obert.

Per últim, només ens queda agrair al CEESC tot el seu recolzament en la organització i participació activa en aquesta II Jornada El procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert.

Gràcies a tots i totes per el vostre interès i molta educació de carrer!

Maria, Chiki, Joan Marc i Noemí
Equip educatiu d'A PEU DE CARRER