SIC Barcelona: Resolent reptes socials de Barcelona a través d'innovacions provades amb èxit

Amb demandes socials en fort augment i recursos minvants per finançar-les, és necessari fer més amb menys. I això significa que hem d'innovar. Hem de trobar maneres més eficients i eficaces per respondre als grans problemes socials.

Innovacions amb impacte social demostrat sorgeixen cada dia a qualsevol part del món.
El problema és que no es replica tan fàcilment com la innovació empresarial, perquè les forces del mercat que fan que les idees empresarials "viatgin”, no són presents en el sector social. Així, moltes innovacions socials es limiten a ser anècdotes o pilots de projectes que mai es duen a terme.

Implantar solucions ja provades elimina obstacles, accelera el procés i augmenta les possibilitats d’èxit. I des d’aquest punt de vista sorgeix el SIC Barcelona (Social Innovation for Communities). Aquesta és una iniciativa d'UpSocial per resoldre reptes socials de Barcelona, aportant un enfocament innovador per replicar solucions ja provades i que han tingut uns bons resultats.


Els seus socis estratègics són l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i CityMart.
Durant el darrer trimestre del 2012 es va iniciar el seu programa amb la investigació a escala mundial d'innovacions provades que responien a quatre reptes:
  1. Com podem augmentar l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat?
  2. Com podem dotar els joves amb les habilitats, informació i oportunitats necessàries per tenir èxit en el món del treball? 
  3. Com podem millorar les oportunitats de les famílies monoparentals amb fills per reduir el risc d’exclusió social? 
  4. Com reduir l'impacte del turisme de masses en el medi ambient i l'habitabilitat de Barcelona, mentre s'incrementa la creació d'oportunitats per als empresaris i operadors turístics locals?
El CEESC ha col·laborat amb el SIC amb el repte número 3: investigar a escala mundial innovacions que contribueixen a reduir el risc d’exclusió social de les unitats familiars integrades per mares o pares sols amb fills a càrrec. De les 93 innovacions identificades es van preseleccionar 18, d’entre les quals un jurat especialitzat, del qual vam formar part el CEESC, en va escollir les 6 finalistes en base a 5 criteris.

En la propera jornada de SIC es presentem quatre d’aquestes finalistes. Aquestes innovacions han estat seleccionades per facilitar la seva implantació a Barcelona.

L’acte, organitzat per UpSocial amb la col•laboració de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc el dimecres 15 de maig de 12 a 14 h al Palau Macaya. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat. Més informació de l’acte i inscripció.

Les innovadores que les lideren visiten Barcelona per presentar les seves iniciatives i establir els primers contactes per implantar-les localment. El CEESC ens reunirem amb elles esperant que sorgeixi alguna relació de col·laboració. Us seguirem informant!

El contingut d’aquest article s’ha extret principalment de la web de SIC Barcelona