Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya

http://anuaritercersectorsocial.cat/es/anuari-2013/publicacio/
L’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya és un estudi periòdic que analitza l’estat i evolució del sector. L’objectiu principal és identificar la situació de les organitzacions socials davant de la realitat actual per tal de dibuixar les línies estratègiques de futur. És la quarta vegada que es realitza un estudi panoràmic sobre el tercer sector social. Les anteriors van ser el Llibre Blanc del Tercer Sector Civicosocial (2003) i les edicions dels anuaris 2009 i 2011.

En aquesta nova edició, l’estudi aprofundeix en l’impacte de la crisi i en el rol de les entitats socials en aquest context.


Xifres globals:

L’Anuari 2013 (amb dades de 2011) mostra que el pressupost i el nombre de persones contractades està en un nivell similar al 2007, havent-se reduït en 18.000 persones. En canvi, el voluntariat ha crescut de manera significativa: un 23% en els darrers quatre anys i s’ha doblat en els darrers deu anys, arribant a 300.000 persones.

Un altre focus d’atenció en aquesta darrera edició és la perspectiva de gènere, aproximació que no havia estat considerada explícitament en anteriors edicions. D’aquesta forma, es fa possible l’anàlisi de les polítiques de paritat en el sector i l’estudi de la tendència envers una feminització de la pobresa.

Per poder fer l’Anuari 2013 s’ha realitzat una gran enquesta a 738 entitats.

A la presentació de la publicació, realitzada el passat 2 d’octubre al CaixaForum de Barcelona en Pau Vidal i la Montse Fernández, de l’Observatori del Tercer Sector i autors de l’estudi, van reflexionar sobre els reptes del tercer sector social: “ens trobem davant d’un veritable canvi d’època al qual les entitats han de donar resposta estratègica, potenciant la complicitat social, desenvolupant noves competències en els equips, col·laborant entre elles, establint una relació de confiança amb l’Administració i fent esforços per apropar els resultats de la seva feina a la ciutadania”.


Consulteu l'Anuari del tercer sector Social de Catalunya 2013