Projecte internacional Closer

La Maria Solé Lucea és estudiant del Grau d’Educació Social a la Universitat Rovira i Virgili i Amiga del CEESC dels de principis del 2016. El passat setembre va respondre a una crida per a participar a una formació internacional sobre joventut i inclusió social a Marsella amb una beca que incloia el desplaçament, la formació, la manutenció, i l'allotjament.

A la seva carta de motivació ens deia que volia assistir a la formació internacional “per poder conèixer el context dels altres països i la seva manera de treballar. Per compartir experiències i trobar punt en comú entre les nostres eines i estratègies i també veure les diferències que existeixen en aquestes”.

Li vam demanar un petit relat sobre aquesta estada a Marsella. Aquí us la deixem:


El projecte CLOSER – Rethinking Social Inclusion està emmarcat dins dels programes d’Erasmus+ de la Unió Europea. Concretament, en aquest projecte participen organitzacions de 5 països diferents: Giosef d’Itàlia, Shida Kartli Regional Development Centre de Georgia, Centre for Intercultural Dialogue d’Eslovàquia , Eurocircle de França, i CEPS Projectes Socials Barcelona d’Espanya.

L’objectiu que marca el projecte és millorar la qualitat del treball juvenil i aconseguir reforçar les capacitats dels treballadors juvenils en el marc de la inclusió social.

Dins del marc d’aquest projecte, s’inclou el curs de formació que es va realitzar a Marsella el passat mes d’octubre. Vam assistir-hi cinc persones procedents de diferents associacions d’Espanya i, a més, ens hi  van acompanyar els dos coordinadors del projecte a Espanya.


La formació de Marsella tenia l’objectiu de ser un espai de diàleg sobre la idea de la inclusió social. Van sorgir diferents debats sobre què entenem per inclusió social i quin paper tenen els professionals de l’àmbit social per poder aconseguir una societat inclusiva.

La trobada també va servir per compartir els projectes de cada organització sobre la inclusió social i treballar per trobar noves estratègies per continuar avançant amb el projecte.

Es van realitzar diversos tallers on es va treballar en petits grups, per poder tenir un contacte més directe i intercanviar opinions entre gent de procedències diferents.

En una de les últimes sessions es va tractar sobre el disseny de campanyes, i la van dur a terme els dos coordinadors de CEPS Projectes Socials. En aquesta sessió es van acordar dos hashtags per poder fer que totes les campanyes que es realitzarien en l'àmbit local, poguessin tenir una part de campanya compartida. Els hashtags van sorgir del treball en petits grups i es van anar combinant, fins que se’n van escollir dos, #BeCLOSER i #BeIn_g.

Aquesta experiència va ser molt interessant per a mi, per poder veure les actuacions dels diferents països i poder comparar-les tenint en compte el seu context. A més, el fet que t’expliquin la situació del país les persones que viuen i treballen en ca un d’aquests països, fa que sigui més real.

Conèixer gent d’altres països ajuda a obrir la ment i a entendre les altres maneres de fer. A més, també ha sigut una oportunitat per saber quina opinió té la gent d’altres països de com es treballa en el teu propi país.


Vols conèixer a la Maria Solé?

La continuïtat d'aquest projecte a Catalunya va ser la Jornada "Joves i inclusió social. Una formació entre iguals a Ciutat Meridiana", celebrada el 16 de juny. Aquest dia vam aprofitar per gravar aquest vídeo, on la Maria ens parla de la figura de l’Amic del CEESC. I tu, ets estudiant i encara no ets amic/amiga del CEESC?



Vols informació sobre la figura de l'Amic/Amiga del CEESC?