Hip-hop per la Pau. La música rap com a eina de transformació social i superació de conflictes

Del 25 al 29 de juny es va celebrar a Barcelona  el Encuentro Internacional de memoria: segunda y tercera generación del exilio colombiano, amb l’objectiu d’escoltar i posicionar els relats d’exiliades i exiliats que provenen de conflictes armats. Es tractava d’un projecte de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), l’entitat que vetlla per la promoció de la cultura de la pau en la societat catalana i en l’àmbit internacional.

El CEESC hi vam col·laborar realitzant una #CàpsulaES "Hip-Hop per a la prevenció de violències i la construcció de Pau. Intercanvi d’experiències: Colòmbia, El Salvador, Hondures i Catalunya", en la que vam poder coneixerem joves que articulen projectes de preservació de la memòria històrica o reconstrucció del teixit social i prevenció de les violències a través del graffiti, el break o el hip-hop a l’Amèrica Central i del Sud. 

Seguint amb aquesta aposta, de difondre la música rap com a eina de transformació social i superació de conflictes, i per donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l'àmbit de la cultura de pau, l’ICIP va obrir el mes de setembre la convocatòria de la tercera edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau.  


El concurs, que està adreçat a joves entre 12 i 25 anys,  té dues modalitats:
  • Estudiants d’educació secundària obligatòria, batxillerat o formació professional de Catalunya,
  • nois i noies entre 12 i 25 anys que estiguin vinculats a centres i entitats juvenils, culturals, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya.
En els dos tipus de modalitats, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones, component una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i dur a terme una gravació en vídeo de la seva interpretació, d’un màxim de 4 minuts de durada. Respecte a la lletra de les cançons, aquesta ha d’estar relacionada amb la convivència en els espais urbans o escolars; la crítica de la violència; la denúncia de violacions de drets humans; la solidaritat amb persones atrapades o que fugen de conflictes armats; o el paper que tenen els joves en la construcció de la pau.

El termini per presentar les candidatures conclourà el dia 30 de gener de 2019, coincidint amb la commemoració del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. 

Bases del concurs i formulari d’inscripció 

Vídeo guanyador de la 2a edició: "Gritando al mundo", creat per joves de l'Oficina Jove del Garraf: