El secret de la poció: un conte per parlar d’addiccions




“Hola, soc l’Àlex, la protagonista del Secret de la poció, un conte que van crear l’Ariadna, la Roser, la Núria i la Marta mentre estudiaven Educació Social, concretament a l’assignatura de Drogodependències”. 

A continuació us presentem una mica els inicis del projecte i les inquietuds que hem anat tenint al llarg del procés i com ha acabat esdevenint el conte que és ara.

Se’ns va plantejar crear un projecte de sensibilització en l’àmbit de les addiccions. Vam detectar la manca de recursos per treballar aquestes situacions problemàtiques amb infants, que s’hi veuen directament afectats per l’abús de substàncies d’adults propers. 

Per què un conte i no una altra eina educativa? Els contes permeten posar de manifest diferents realitats i un gran ventall de circumstàncies que porten a empatitzar amb els personatges, posar-los-hi nom i parlar-ne. 

Es tracta d’una eina de detecció i prevenció per tal de poder intervenir amb les persones que estan vivint aquestes situacions o d’altres que poden vulnerar el ple desenvolupament dels infants. Facilitant als infants poder-les compartir i abordar-les de manera conjunta, des dels diferents agents d’intervenció. Treballar de manera interdisciplinar ens permetrà tenir una visió holística i àmplia de la situació i les persones.

És un conte que poden emprar des de professionals de l’educació social fins a persones que hagin detectat alguna situació similar en el seu entorn proper. Partint del fet que la finalitat és que aquestes situacions es verbalitzin i/o s’identifiquin. Es pot utilitzar en tots els àmbits socioeducatius on estan involucrades infants i joves, com l’escola, els esplais i caus, etc.

Addiccions amb clau de gènere? No és casualitat que la persona del conte que té l’addicció sigui una dona. Una altra de les necessitats detectades és que la majoria de recursos destinats a persones amb drogodependències, estan pensats i destinats a les necessitats dels homes. 

Les dones amb drogodependències estan doblement victimitzades i estigmatitzades, el prejudici sobre elles és més gran, ja que se'ls exigeixen més responsabilitats i comportaments derivats del rol de gènere.  

Ens acompanya en aquest procés l’editorial El cep i la Nansa i és a través de la plataforma Edita.cat on es pot participar en la campanya i fer-hi una aportació econòmica per tal que el conte pugui arribar a publicar-se. Us animem a col·laborar-hi i així poder-ho fer possible.

Aquí teniu l’enllaç amb tota la informació: https://edita.cat/projects/el-secret-de-la-pocio/ on hi podreu col·laborar.

Hi ha diferents recompenses, des de postals, punts de llibre, una totebag (bossa de roba), exemplars de contes, fins a una il·lustració personalitzada, una guia d’activitats per treballar el conte i la possibilitat d’adherir el logotip com a entitat col·laboradora del projecte!