Davant l’èxit de l’#EncapsuladES de Sant Jordi del 20 d'abril, que vam emetre en directe a través del compte d’Instagram del CEESC, el passat 13 de juny vam voler realitzar un nou directe per tal de recomanar lectures de cara a l'estiu relacionades amb l'educació social i els seus professionals.
En aquest directe vam parlar amb Joan Gener, coordinador del Consell de Redacció dels Quaderns d’Educació Social, sobre el procés de creació de la revista. Durant l’entrevista ens va donar alguna primícia dels continguts que trobarem en el proper número.
Raül Martínez i Arnau Careta, educadors socials, membres de Barcelona Espai de Supervisió (BES), ens van presentar el seu llibre "El valor de los cuidados. La supervisión en contextos profesionales en los que se trabaja con personas".
Amb l’educadora social i col·legiada del CEESC, Tania García, vam conversar sobre autoestima, ètica i infància, arran de la publicació de seu darrer llibre "Estima’t molt".
Finalment, vam comptar amb l’educadora social i escriptora, Nadia Ghulam, amb qui vam parlar de somriures, de somnis i d'aquells petits gestos que ens han de fer sentir que la pau és possible. I, per descomptat, del seu darrer llibre "Somiant la pau".
En aquesta entrada al blog, la Isabel Iruela, estudiant de pràctiques d’Educació Social al CEESC i la persona que va preparar i conduir l’#EncapsuladES, ens dona la seva opinió de dos dels llibres que vam presentar en el directe.
El valor de los cuidados. La supervisión en contextos profesionales en los que se trabaja con personas
Arnau Careta Plans i Neus Ballesteros Ventura (coords.)
2022 / Espai BES
Barcelona Espai de Supervisió (BES) és un equip intergeneracional de professionals de diversos camps -psicologia, educació i art- que treballen per promoure espais de benestar en els àmbits de convivència de les famílies i els professionals que treballen amb elles. El valor de los cuidados. La supervisión en contextos profesionales en los que se trabaja con personas és el projecte més recent de Pere, Xavier, Ana María, Sílvia, Raül, Cristina, Neus i Arnau, on ens presenten amb tota mena de detalls l’àmbit de la supervisió.
Els espais de supervisió són llocs on els professionals que treballen amb infants, famílies o altres serveis poden expressar els temes que els preocupen, els angoixen o els han afectat emocionalment. En aquests espais, se senten lliures per parlar i confien en el grup. Troben suport en els seus companys, que comparteixen experiències similars i es poden ajudar mútuament amb base a les seves pròpies vivències.
Aquest llibre es divideix en quatre parts: s’inicia aprofundint en el concepte de supervisió, exposant els diferents tipus existents i explicant-ne els beneficis i evidències que se'n deriven. També es presenten diversos objectius en el marc de la supervisió. Aquest apartat es complementa amb el segon, on es presenta el paper que desenvolupa la supervisió des de diferents punts de vista, des de tres camps en els quals es du a terme aquesta pràctica professional: el sanitari, l’educatiu i el social. La tercera part proporciona elements per a la reflexió i orientació en aquesta tasca, així com un catàleg de recursos per a la supervisió i consells sobre cada etapa de la supervisió (des de la creació del contracte fins al tancament del procés de supervisió). Per últim, el llibre finalitza amb tres entrevistes a professionals, tres casos reals sobre vivències d’un procés de supervisió d’un equip professional.
Durant tota la lectura el lector/a admira el gran treball de fonamentació bibliografia i com es complementen la teoria amb la pràctica de manera molt exquisida. El valor de los cuidados. La supervisión en contextos profesionales en los que se trabaja con personas és la culminació d’un treball de molts anys fet amb molta dedicació, cura, interès i amor.
Un aspecte positiu del llibre i que cal destacar és que, encara que ha sigut escrit per vuit persones, la redacció del llibre és homogènia i fluida. No sembla un treball fragmentat, sinó que presenta una visió unificada de la supervisió gràcies a la col·laboració dels autors i autores i la coordinació de Neus Ballesteros i Arnau Careta.
I, si us pregunteu per què ens interessa la supervisió als educadors i educadores socials, al llarg d’aquestes pàgines trobareu diversos motius que us ajudaran a entendre-ho:
“Por todo ello, resulta del todo imprescindible que los que trabajan en el ámbito social cuenten con un espacio donde la palabra en relación con todo aquello que tenga que ver con su trabajo (dificultades, emociones, anhelos, opiniones) pueda fluir con total libertad y, así, liberar las tensiones que su profesión conlleva”.
En definitiva, aquest llibre és essencial per a tots aquells que estiguin interessats en la supervisió, tant per als amants d'aquest camp com per als que encara no el coneixen i desitgen aprendre'n més. Es tracta d’una obra molt interessant que permet descobrir una faceta molt important per als professionals de l'educació.
Estima’t molt
Tania García
2022 / Rosa dels vents
Tania García ens explica en aquest llibre els coneixements i les eines necessaris per entendre els diferents aspectes que conformen l'autoestima; per aprendre a fomentar-la en els nostres fills, en les seves diferents etapes de desenvolupament; i per integrar l'autocura com una part fonamental en la seva educació. El resultat és un llibre que ens ajuda a reconèixer els enemics de l'amor propi per gestionar millor, a través d'exercicis pràctics, un dels conceptes psicològics de més transcendència en el creixement i el benestar personal dels nostres fills. [més informació sobre el llibre]
Estima't molt és un llibre escrit per Tania García que ofereix als pares i mares eines i consells per ajudar als seus fills a fomentar l'autoestima. L'autora, coneguda per altres obres com Educar sense perdre els nervis i Germans, ens guia a través dels coneixements i les eines necessàries per comprendre els diferents aspectes que conformen l'autoestima i per aprendre a fomentar-la en els nostres fills i filles en les diferents etapes del seu desenvolupament.
“Per descomptat, l’autoestima canvia al llarg de la nostra trajectòria; no és estàtica (...). Per això mai no és tard per millorar-la i situar-la en el lloc que veritablement ha d’ocupar i que mereixem per poder viure la vida que realment volem, sense fer mal, ni fer-nos-en, ni que ens en facin.”
Aquest llibre està estructurat en dues parts ben diferenciades. La primera part ofereix una visió completa i exhaustiva per tal de situar el lector en tot allò que envolta el concepte d'autoestima. A la segona part es fa un recull d’eines per millorar l’autoestima en el dia a dia, combinant així la teoria de la primera part amb pràctiques que poden utilitzar totes aquelles persones que tenen canalla o que treballen amb infants.
Una de les característiques destacades d'Estima't molt són les petites activitats que es presenten en forma de taules al llarg del llibre. Aquestes activitats conviden el lectors a reflexionar sobre els seus propis pensaments, emocions i accions envers l'autoestima. Mitjançant aquests exercicis pràctics, els pares i mares poden adquirir una comprensió més profunda de les necessitats i els problemes que els seus fills i filles -i ells mateixos- als quals fan front en el camí cap a l'amor propi.
Un altre punt positiu d'aquesta lectura és que no se centra únicament en els infants, sinó que convida els lectors a reflexionar i conèixer-se a si mateixos. Això significa que no només els nens i nenes en surten beneficiats, sinó que també els adults que llegeixen aquest llibre poden obtenir un valor afegit per al seu propi creixement personal. Tania García ens mostra com la promoció de l'autoestima no és només una tasca per als pares i mares, sinó una oportunitat per a l'autodescobriment i l'autoatenció.
“Negar que la nostra infància i adolescència estan lligades al tipus de persones que som (i a les mares i pares en què ens hem convertit) no només és irracional, sinó també contraproduent per la nostra evolució i per al desenvolupament adequat dels nostres fills”.
Una lectura altament recomanada per a totes les famílies amb canalla, o per a professionals que treballin amb infants. Estima’t molt proporciona una lectura molt enriquidora i amena que captivarà l'interès del lector des de les primeres pàgines.
Mireu els dos directes aquí: