Avui us presentem la 9ena edició del “Carnaval de blogs” del Dia Internacional de l’Educació Social, #DiaES.
I amb aquesta edició hem fet mirar als participants cap endavant i els hem preguntat:
On voldries que fos el col·lectiu professional dels educadors i les educadores socials d'aquí a 25 anys?
Us convidem a llegir cada una de les 10 veus que hi han participat (a sota teniu el llistat). I, aquest any, més especialment que mai, perquè les entrades són com una mena de ruta de la voluntat d'aquests professionals per millorar la nostra professió. Moltes coses de les que s'apunten són temes que els col·legis professionals tenim presents i en les que ja estem treballant. Però, tots els professionals pensem igual? Tenim present que per arribar-hi hem de treballar conjuntament?
Des d’aquí, no podem més que agrair a totes i tots els que hi heu participat. Moltes, moltes gràcies!
//cast//
Hoy os presentamos la 9ª edición del "Carnaval de blogs" del Día Internacional de la Educación Social, #DiaES.
Como ya os dijimos, se trata de una edición especial, ya que este año celebramos que hace 30 años de la creación de los estudios universitarios en educación social, en 1991, y 25 de la creación del CEESC, el primer colegio profesional de Educación social de España, después de la primera promoción de personas as en Educación social en 1995.
Y con esta edición hemos hecho mirar a los participantes hacia delante y les hemos preguntado:
¿Dónde te gustaría que estuviera el colectivo profesional de los educadores y las educadoras sociales dentro de 25 años?
Os invitamos a leer cada una de las 10 voces que han participado. Y, este año, más especialmente que nunca, porqué las entradas son como una especie de ruta de la voluntad de estos profesionales para mejorar nuestra profesión. Muchas cosas de las que se apuntan son temas que los colegios profesionales tenemos presentes y en las que ya estamos trabajando. Pero, ¿todos los profesionales pensamos igual? ¿Tenemos presente que para llegar tenemos que trabajar conjuntamente?
Desde aquí, no podemos más que agradecer a todas y todos los que habéis participado. ¡Muchas, muchas gracias!
- António Alcántara (@Antalcantara) Educació transformadora
L’Educació Social d’aquí a 25 anys
Fa una llista de 6 desitjos bastant clars i per acabar ens comenta "Al final m’he quedat en el desig. Però si d’aquí a 25 anys continuem treballant plegats, preguntant-nos pels reptes que tenim, posant el focus en els conflictes que sorgeixen i intentant que aquesta energia camini i trobi un lloc per anar millorant. Ja serà suficient. La professió continuarà viva i amb força". - Educablog (@EducaBloguer) Educablog. El Blog de la Educación Social.
Esa Lolita de 50 años
"Ante la falta de certezas, frente a lo futurible o predecible, contra las velocidades del consumo, necesitaremos una educación social solidificada y concienciada de los retos que las sociedades liquidas le proponen. Adaptándose, pero cuestionándose". - Juan F. Berenguer Martínez (@Trabaconjovenes) Trabajar con jóvenes
¿Dónde te gustaría que estuviera el colectivo profesional de los educadores y las educadoras sociales dentro de 25 años?
Ens avisa "Como si me paro a pensar un poco sobre el tema la visión me va a salir algo pesimista, por no decir catastrófica, me vais a permitir un ejercicio de deseo más que de razón". - Irene Sellés
Participa al carnaval des del seu compte d'Instagram @irene.selles
Afirma que "ens queda molt per remar" i, entre altres, es fixa en l'àmbit de l'educació formal "Espero que d'aquí 25 anys sigui normal la nostra figura a l'àmbit formal de l'educació (escoles), ja que pot ser un agent educatiu necessari en la intervenció del fracàs escolar, assetjament escolar, atenció a la diversitat i agent de promoció d'educació inclusiva i comunitària". - Lucía Fernández Coutado (@CreandoEduso) Creando Educación Social
Día de la Educación Social
"Nuestro papel, tú papel, es clave para que se vayan logrando pequeñas cosas en el día a día. VISIBILIZA LA PROFESIÓN" - Mireia Palenzuela (@ReflexionEduso i @mire_palenzuela) Reflexiones
¿Dónde te gustaría que estuviera el colectivo profesional de los educadores y las educadoras sociales dentro de 25 años?
Després de compartir-nos el futur que a ella li agradaria per a l'educació social ens assegura que "en este mundo globalizado, dinámico y cada vez más sensibilizado por los problemas que nos afectan estoy segura que la Educación Social tendrá un importante papel en el desarrollo humano". - Oscar Barril Andres (@dariusbruna)
L'educació social d'aquí a 25 anys
Ens deixa un missatge d'esperança, "no tinguem por, el nostre ofici que molt sovint m'agrada dir, no està gens mort, té totes les possibilitats per seguir fent el que ja fa i poder créixer, desenvolupar-se i transformar-se". - Pablo García (@elcasopablo) El Caso Pablo.
¿Dónde te gustaría que estuviera el colectivo profesional de los educadores y las educadoras sociales dentro de 25 años
Ens parla de futur, d'utopia, desitjos, somnis... "Espero que el colectivo profesional de educadores y educadoras sociales sea conocido, reconocido, que tenga presencia y que sea práctico". - Pau Hernando (@pauhernando) Els Sagrers de l'educació social
Pensar el futur en present
Amb una participació atrevida: "Viure el present amb somnis de futur no farà modificar la problemàtica actual i la actualitat pot esclatar-nos a la cara: els educadors i les educadores socials no poden mantenir-se al marge de les actituds i discursos de l’extrema dreta, de l’avenç del neocapitalisme (el triomf implacable del règim farmacopornogràfic, segons paraules del filòsof Paul B. Preciado), de la gentrificació, del liberalisme individualista...". - Pep Vallès (@pepvallesh)
On voldries que fos el col·lectiu professional dels educadors i les educadores socials d'aquí a 25 anys?
Que respon a la pregunta amb "les 3V": "Necessitem professionals i institucions sensibles a les nostres fragilitats i que treballin 3 principis motors: Vulnerabilitat, Vinculació i Voluntat de servei"
El Carnaval de Blogs va néixer fa 8 anys:
- Edició 2013: "No deixaria mai de ser educador/a social perquè..."
- Edició 2014: "L’Educador/a social neix o es fa?"
- Edició 2015: “L’educació social a l’esfera pública. El reconeixement social de la professió”,
- Edició 2016: “L’educació social com a garant dels drets de la ciutadania”.
- Edició 2017: “Els reptes de l’educació social en temps de la globalització”
- Edició 2018: “Com ser educador/a social i no morir en l’intent?”
- Edició 2019: “La nostra energia és la nostra força”.
- Edició 2020: "L'educació social és essencial".